Kongstensvømmerne

Kongstensvømmerne ble etablert i 19. august 1928

I et utdrag fra Jubileumstidskrift av Birger Madsen kan vi lese:

Når Kongstensvømmerne mener at stiftelsesdatoen er 19. august, så henger dette sikkert sammen med at det første svømmestevnet ble arrangert på denne datoen i 1928.
Fra en forhåndsomtale tar vi med dette: "Hvis intet uforutsett intreffer blir det søndag 19. ds kl 5 ettermiddag avholdt propagandestevne for svømming og sykkelbaneritt ved Kongsten. Kongstendammen er renset og der er oppsatt stupebrett. Dammen er vel 3 meter dyp og det er plass til 100 meters bane, da dammens lengde er er over 100 meter"
Senere blir det skrevet: "Oppe under Kongsten festningligger der et vannbasseng som visstnok i sin tid har vært Gamlebyens vannreservoar. Her har nu foreningen hatt endel folk  i arbeide med å rense bunnen og få vekk gress og grønske, og da vi igår  var borte og så på "svømmestadion" presenterte dette seg i en helt utmerket stand".

Det opprinnewlige navnet til Kongstensvømmerne, kommer fra Østsiden Ballklubb som ble stiftet 28. mai 1920. I 1924 ble navnet forandret til Østsiden Idrettsforening, og fra 1928 til Kongsten Idrettsforening. Herav det opprinnelige navnet: Kongsten Idrettsforenings svømmeavdeling. Den avdelingen ble stiftet 19. august 1928. Avdelingen hadde ikke eget styre, men svømmeoppmann i hovedstyret. Den første svømmeoppmann var Harry W. Johansen.

Etter planen kunne Kongsten I.F.'s svømmeavdeling innvie bassenget sommernen 1928.
Stevnet ble meget vellykket. "Foruten de spennende konkurranser fikk man se vakre stup av norgesmesteren i denne sportsgrenen og en fornøyelig vannpolokamp, hvor blant annet engelske matroser deltok." heter det.
Med dette var det hele kommet igang. Fredrikstad hadde fått sitt svømmebasseng, og alt var lagt til rette for dem som ønsket å drive denne sporten.

Begynnelsesgløden var stor. KIF arrangerte selv nasjonalt stevne 18. august, da Leif Isegran vant 100 meter rygg på tiden 1:51,7, mens Ragnhild Andersen vant 50 m fri junior på tiden 51:0.

Vi er i dag den største svømmeklubben i østfold.

Fostret svømmere som Lene Jensen, som har beste notering med et VM-sølv i 1978